Előadó

Dant

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

A Dant zenekar 1989-ben alakult meg az erdélyi Szilágysomlyón, de csak hét év elteltével sikerült komolyabban hallatnia magáról. Számtalan tagcsere után 1996-ra az alapítók közül már csak a billentyűs Sziszik Dániel maradt az együttesben. Hozzá csatlakozott Berek Szilárd énekes, Miklósik László gitáros, Bálint Tamás basszusgitáros és Mandel Tibor dobos.

1996-ban Zilahon a Ki mit tud? vetélkedőn első díjat nyertek, ezáltal komoly lehetőséget kaptak a bizonyításra: a Sonex stúdióban felvehették az első kazettaalbumukat. A címe: Megszülettél, és kilenc saját szerzeményt tartalmaz. Stílusukat a zenészek példaképei határozzák meg, elsősorban az Edda és Bon Jovi, tehát hard rock fülbemászó dallamokkal.

A Dant 1997 és 1998 között számos megyei rendezvényen vett részt. Egy éven át rendszeresen koncertezett egy szilágysomlyói pubban szombat esténként. Ebben az időben már érettebb, jobban kidolgozott és hangszerelt nótákról beszélhetünk. Akkoriban elismert erdélyi zenekarok társaságában léphettek színpadra. 1999 decemberében jelent meg a Dant II. album, tíz saját szerzeménnyel, köztük néhány angol dalszöveggel, amelyeket egy esetleges továbblépés reményében írtak. Lemezbemutató koncertet már nem tartottak, a csapat tagjai egyetemre kerültek, és a zenekar még az album megjelenése előtt feloszlott.

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-6 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok