Előadó

Csuka Mónika

Csuka Mónika (1952, Zalaegerszeg) eredetileg tanítónőnek készült, de 1970-től az egyik legaktívabb énekesnő, zeneszerző lett, játszott zongorán, basszusgitáron, gitáron és dobon. 1969 és 1977 között Magyarország első lányzenekara, a Beatrice alapító tagja, énekese és gitárosa volt.

Mónika hangjára már az óvodában felfigyeltek, hangszeres képzése a zenetagozatos általános iskolában kezdődött el, furulyázott, majd csellista lett. Később pianínón is megtanult játszani. A klasszikus zenei műveltség mellett vonzotta a beatzene, kedvence a Beatles volt. Később gitározni is tanult.

Gimnazistaként határozta el, hogy zenekart alapít, mégpedig olyat, amiben minden zenész lány, ezzel leginkább azt akarta bebizonyítani, hogy ő és a barátnői is vannak olyan jók, mint a fiúk. A zenekar nevét Novai Gábor – aki tanácsaival sokat segített a lányoknak – találta ki, mivel azt szerették volna, hogy megjelenjen benne a „beat” elnevezés mellett az is, hogy egy női együttesről van szó. Így lett Beatrice.

A főként nyugati slágereket játszó lányzenekar sikeres lett, ám a zenélés, koncertezés miatt Mónika rengeteget hiányzott a gimnáziumból, amit félbe is hagyott. A Beatrice lányzenekarként 1972-ig működött, utána egyre több férfizenész érkezett az együttesbe. Mónika visszaemlékezése szerint akkori férje, Nagy Feró hatására változott meg a zenekari összetétel, aki egyre többször javasolta, hogy váltsanak le egy-egy női zenészt egy jobbnak tartott férfira.

1975-ben Nagy Feró és Csuka Mónika közös gyermekének születése Mónika pályáján kényszerpihenőt eredményezett. 1976-ban csatlakozott a Mikrolied vokál trióhoz, így már párhuzamosan két zenekarral is fellépett. A Mikrolieddal sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban. Emiatt Nagy Feró egyre inkább előtérbe került a Beatricében.

Csuka Mónika írta a „diszkós Beatrice” két nagy slágerének zenéjét (Gyere kislány, gyere, Nem baj). A sikerek ellenére 1977-re nyilvánvalóvá vált, hogy a zenekarnak Erdős Péter „jóvoltából” soha nem lesz nagylemeze. A kudarc nemcsak az együttes felbomlásához vezetett, hanem Csuka Mónika és Nagy Feró házassága is véget ért.

1978-ban a Bergendyvel koncertezett. 1979-ben Vörös Istvánnal Rokonok néven alapított rövid életű zenekart. A Mikrolied vokálnak is 1979-ig volt tagja. A magyar Suzy Quatróként Korda Györggyel énekelt duettet (Stumblin’ in – A szerelem él). 1980-ban testvérével, a nála két évvel fiatalabb Csuka Máriával nyolc hónapig egy westernparkban vendéglátózott. Ezután szólistaként próbálkozott, 1981-ben részt vett a Táncdalfesztiválon, de dalaival (Szól a gitár, Hívjál, Néha hazudsz) nem sikerült az áttörés.

1988-ban jelent meg első nagylemeze (Hé!). Az igazi sikert 1990-es albuma, a Szédülj el! hozta meg neki, amely aranylemez lett. Ezt még számos kiadványa követte.

Ekkor már elsősorban nem az előadóművészeti tevékenységére koncentrált, hanem inkább az oktatás felé fordult, így jött létre 1991-ben a Csuka Mónika Énekiskola. 2018-ban állami kitüntetést vehetett át, Művészeti Életpálya kitüntetést kapott. 2020-ban kiemelkedő könnyűzenei tevékenységének elismeréseként Máté Péter-díjban részesült.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/monika.csuka.142

http://www.csukamonika.hu/

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán