Előadó

Csepregi Gyula

Igazi all round-muzsikus Csepregi Gyula (1958–2014), közel ötszáz nagylemezen hallható szaxofonjátéka, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén ne fújt volna.

Negyed századig a Stúdió 11 szólistája volt és közel húsz éven át tanított a jazztanszakon. Ahogy a honlapján hirdette magát: „Csepregi Gyula Magyarország leginkább szívhez szóló szaxofonosa, akinek csodálatos játékában a kiváló technikai tudás mellett az érzelmek legszélesebb skálája is megjelenik.”

A nyolcvanas évek hajnalán Kovács Gyula zenekarában tűnt fel, később Kőszegi Imre, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla és Pege Aladár is szívesen hívta, de hamar felfigyelt rá a popvilág is, többek között Presser Gábor, Szűcs Judith és Komár László mellett szaxofonozott. Emellett 1984-ben Vasvári Pállal, Szakcsi Lakatos Bélával és Jávori Vilmossal megalapította a népszerű Magyar Jazz Quartetet, 1989-ben pedig Vasvárival a kilencvenes évek egyik legsikeresebb popjazz formációját, az In Line-t, amely fennállása alatt több mint egy tucat nagylemezt jelentetett meg. A mellette alkalmanként működő Twin Lines Projectben pedig olyan világhírű muzsikusok játszottak mellette, mint a gitáros Mike Stern, a vibrafonos Dave Samuels, a zongorista Russel Ferrante és a dobos Alex Acuna.

JBSz

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar jazz története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2014, p. 268–269.

Kapcsolat:

https://csepregigyula.hu

 

 

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd