Előadó

Csepregi Éva

Csepregi Éva (1953, Budapest) énekesnő több évtizede jelen van a magyar könnyűzenei életben. A legtöbben a Neoton Família tagjaként ismerik.

Általános iskolás korában zongorázni, majd hegedülni tanult. Egy évig a Magyar Rádió gyermekkórusában énekelt. A gimnáziumi évek alatt merült fel, hogy énekesnő legyen. Később az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) Stúdiójában végezte tanulmányait, ahol 1973-ban ORI- és OSZK-vizsgát tett. Közben 1973-ban hét hónapon keresztül dolgozott titkárnőként egy gyógyszergyárban.

Az 1972-es Ki mit tud? tehetségkutató versenyen tűnt fel, ahol a Kócbabák tagjaként Babits Marcella (Marcellina) és Fábián Éva társaságában énekelt, éppen a gimnáziumi érettségijét megelőző napon. Ugyanezen a Ki mit tud?-on Csepregi Éva a Stereo együttessel is szerepelt. A Kócbabák - ahol időközben Marcellina helyére Pál Éva lépett - 1973 végén társult a Neoton együttessel, majd 1977-ben hivatalosan is a Neoton Família néven működő formáció tagjai lettek. Az egykori Kócbabák közül Fábián Éva 1979-ben, Pál Éva pedig 1983-ban kilépett a zenekarból. Csepregi Éva a Neoton Famíliával maradt és mellette szólókarriert is folytatott.

A Neoton Família - Erdős Péter menedzselésének köszönhetően - az 1970-80-as évek fordulójának legnépszerűbb hazai diszkóformációjává nőtte ki magát, és nemzetközi szinten is figyelemre méltó sikereket ért el. 1979-89 között több országban (Japán, Spanyolország, Németország, Dánia, Oroszország, Dél-Korea) jelentek meg albumaik és játszották slágereiket a rádiók. 1980-89 között minden évben ellátogattak Japánba, hol promóciós körúton, hol filmzene bemutatón, hol országos turnén vettek részt, Newton Family néven.

1990-ben a Neoton Família kettévált: a zenekar egyik része - Pásztor László és Jakab György vezetésével - Neoton néven folytatta tovább, másik része – élén Csepregi Évával – megalapította az Éva-Neotont, amellyel 1992-ig hat kiadványt is megjelentettek. Emellett az énekesnő szólóban is rendszeresen fellépett, sőt a nyolcvanas évek közepe óta számos szólóalbumot készített, valamint Végvári Ádám gitáros-énekessel közösen – Ádám és Éva néven - is jelentettek meg lemezeket. 1985-től kezdődően Csepregi Éva a skót származású dalszerző-producerrel, Bob Heatlie-vel dolgozott együtt, aki az énekesnő szólókarrierjét egyengette. Éva 1988-ban fellépett a szöuli olimpia nyitóünnepségén a Korea című dallal, melyet Mándoki Lászlóval közösen adtak elő.

A Neoton Família 1998 áprilisában a Budapest Sportcsarnokban tartotta búcsúkoncertjét. Hét évvel később, 2005-ben még egyszer színpadra lépett a zenekar, maratoni, háromórás koncertet adva. Azóta Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs János basszusgitáros Neoton Família Sztárjai néven szoktak együtt fellépni. 2007-ig a szintén egykori Neoton Família-tag Bardóczi Gyula dobos is velük játszott, akit Csepregi Éva fia, Heatlie Dávid váltott fel. Egy nagylemezük is megjelent (Újratervezés, 2021).

Csepregi Éva a mai napig aktívan koncertezik. Zenekarával nagyrészt a Neoton Família repertoárját játsszák. Színészként is bemutatkozott, 1995-től 1999-ig a Ruttkai Éva Színház tagja volt. 2009-2016 között a Budapesti Operettszínház Szép nyári nap című musicaljében játszott, amely a Neoton Família legnépszerűbb dalai alapján íródott. Televíziós showműsorok állandó szereplőjeként is találkozhatunk vele. 2021-ben a Retro Páholy című produkcióval országos turnéra indultak Kovács Katival közösen.

Az, hogy 1972 óta többnyire a magyar könnyűzene első vonalában tudott lenni, önmagáért beszél. A legsikeresebb korszaka a Neoton Famíliában töltött évek voltak. Csak a számok alapján: az együttessel, valamint saját kis- és nagylemezeivel külföldön összesen 144, Magyarországon 86 kiadványa jelent meg. A Neoton Família albumaiból közel 6 millió példány fogyott itthon, és 1,5 millió külföldön. Éva produkcióját több díjjal is jutalmazták (Yamaha Grand Prix Tokio, 1983; Seoul Song Festival - előadói díj, 1986; EMeRTon-díj, 1987; Elnöki Aranyérem, 2000)

A Pestszentlőrincen született lány óriási karriert futott be, és ezt nem kis részben saját szorgalmának és elhivatottságának köszönheti. Szülei fizikai munkások voltak, akik sosem jártak külföldön. A család szerény körülmények között élt. Elmondása szerint ez nagyon rányomta a bélyegét az önbizalmára. A mai napig úgy érzi, minden egyes fellépésén bizonyítania kell - neki személyesen és az egész zenekarnak-, hogy nem Erdős Péter miatt váltak sikeressé. Bántja a „popcézár” menedzser - egyben Éva volt élettársa - ellentmondásos megítélése, és igyekszik megvédeni őt. Szerinte a zenekar a mai napig az ő tanácsaiból él, és az együttműködésből mindenki profitált.

HZ

 

https://www.facebook.com/Csepregieva.official.site/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/evaneoton

https://csepregieva.hu/

Frissítve: 2023-7 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12