Előadó

Csángálló

A 2009-ben alakult Csángálló – Sára Csobán (szaxofon, kaval), Bagi Bálint (tárogató, furulyák), Gárgyán Zoltán Tamás (klarinét, doromb), Johannes Olsson (harmonika), Bősze Tamás „Jean-Pierre” (ének, ütősök) – a gyimesi és moldvai csángók világát a Balkán népzenéje igyekszik ötvözni, sok-sok improvizációval. Amolyan virtuóz, pszichedelikus élményektől sem mentes bulizene.

A Sára Csobán és Bősze Tamás „Jean-Pierre” vezette formáció az elmúlt évtizedben nehezen megkerülhető szereplőjévé vált a hazai népzenei és világzenei életnek. A folkklubok és nyári fesztiválok állandó fellépői, rendszeresen tartanak táncházat, emellett gyakorta indulnak gyűjtőutakra, hogy az eredeti környezetből merítsenek további inspirációt. Olyan, nemzetközileg elismert alkotókkal dolgoztak együtt, mint Tcha Limberger vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os Ozora fesztivált, ahol több mint húszezer ember előtt muzsikáltak.

A Csángálló bemutatkozó albuma (Fel az úton…, 2016) a rajongók szerint hűen adja vissza zenekar koncertjeinek magával ragadó erejét, fiatalos, rock and rollos dinamikáját, melyet kizárólag táncolva lehet hallgatni. S mint a Facebook oldalukon írják: „Hitük, hogy a zene univerzális nyelv az emberek között, ami gyógyít, felemel, s elrepít a képzelet szárnyain, hogy visszataláljunk gyökereinkhez, mely táplálja a törzset, hogy az ágakból nőtt levelek szabadon táncolhassanak a fényben.”

A két évvel későbbi Naplopók-at hasonló szerteles lazaság és sodró lendület jellemzi, miközben lerótták rajta tiszteletüket Kallós Zoltán és a gyimesi Zerkula János pírmás előtt is, aki bevallottan legtöbb nótájuk ihletője volt. Harmadszorra pedig rögvest egy dupla CD-t gurítottak elénk (Hălandár, 2021) a Vellner Balázs csatlakozásával hattagúra bővült zenekar, melyben időközben Telegdi Gáspár Máriusz harmonikázik.

JBSz

 

https://www.facebook.com/csangallo/

https://www.instagram.com/csangallo/

 

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd