Előadó

CPg

Borítókép forrása: cPg/Facebook

Kevés magyar zenekarnak masszívabb nagyságrendekkel a legendája, mint a füllel érzékelhető életműve: erre az egyik legjobb példa kétségkívül a CPg. Ha e szegedi szakközépiskolások által alapított zenekar nem lett volna az első számú szenvedő alanya a nyolcvanas évek eleji hazai koncepciós punkpereknek, s tagjait – rendszerellenes nézeteik miatt – nem ítélték volna többéves letöltendő börtönbüntetésre, legfeljebb egy rövid passzust kapnának a magyar rockzene történetében.

1979 táján – jugoszláviai példák ismeretében – alapította Güzü alias Benkő Zoltán (1963, gitár). A CPg eleinte a Coitus Punk Group, később a Com’on Punk Group kifejezés rövidítése volt. A zenekar az anarchista, brit punkzenekarokat választotta példaképül, s megjelenésük a szegedi miliőben valóban sokkolóan hatott. Hamarosan a határon túl is ismertté vált: 1980-ban Koko, egy újvidéki lap magyar szerkesztője a Pekingi kacsa című dalukat felvette saját sikerlistájának élére. Az állandó rendőri zaklatások miatt azonban néhány hónap elteltével már reménytelennek látták a helyzetüket „Pol-Pot megyében” (Csongrád), s Budapestre költöztek, ahol az ETA és a Bizottság előzenekaraként léptek fel, majd a Beatricével is koncerteztek. Güzü és a többiek eközben alkalmi munkásként dolgoztak előbb a Köztisztasági Vállalatnál, majd figuránsként a Geodéziánál. Dalaik közül különösen az Erdős Péter és az Áll egy ifjú élmunkás a réten váltak kultikus slágerré budapesti punk-körökben, s hírük – a belső elhárításon keresztül – eljutott a „popcézárhoz” is, aki erre megírta nevezetes röpiratát.

A zenekar aztán az 1983-84-es koncepciós punkperek elsőszámú szenvedő alanya lett. Ekkor Güzü mellett Haska Béla (ének), Nagy Zoltán (basszusgitár), Varga Béla (dob) játszott. A tagokat – rendszerellenes nézeteik miatt – többéves börtönbüntetésre ítélték. Szabadulásuk után – az Egyesült Államokba emigrált Güzü kivételével – itthon maradtak, felhagytak a zenéléssel. Güzü a kilencvenes évek közepén hazajött. A kilencvenes évek végén aztán egy fiatal filmes, Kövessy Róbert feldolgozta a zenekar történetét, és ez ismét összerázta a társaságot. 1999 decemberében a szegedi Rock Klubban léptek fel először újra. Azóta alkalmanként ismét koncerteznek. 2008-ban pedig hivatalosan is kiadták hanglemezen az 1983-as demofelvételüket.

JBSz–SJ

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 97–98.

Kapcsolat: https://www.facebook.com/cpgpunk

 

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok