Előadó

Compact Disco

A Fonogram-díjas budapesti elektronikus zenei együttest 2009-ban alakult. A kezdetekben trióként működő formáció tagjai: a Lotfi Begi néven ismert teheráni származású dj, Lotfi Behnam, Walkó Csaba (ének) valamint Pál Gábor (billentyűs hangszerek).

Megalakulásuk előtt Walkó és Pál a Bownfield nevű funk-pop zenekarban játszott, a három zenész pedig 2005-ben találkoztak először, amikor Lotfi produceri duója a Collins and Behnam énekest keresett egy másik produkcióhoz. 2008 nyarán fogant meg az ötlet, hogy egy vokális elektronikus popzenei zenekart alapítsanak, majd nekiláttak a munkának és elkezdtek dalokat írni, melyek közül az első a Fly or Dive volt.

2009-ben Compact Disco-ként mutatkoztak be Stereoid című nagylemezükkel. Egy évvel később jelölték őket „Az év elektronikus zenei produkciójának” járó Fonogram-díjra, valamint még ebben az évben csatlakozott a formációhoz a szintén ex-Brownfield tag Sándor Attila (basszusgitár), aki 2012-ig volt a zenekar tagja. Az együttes ebben az évben a Sound Of Our Hearts című dallal képviselte Magyarországot a 2012-es Euróvíziós Dalfesztiválon.

A formáció az évek során számos további nagylemezt készített (II, 2011; Two Point Five, 2012; The Storm, 2013, Compact Disco 4., 2018), közülük az utolsó teljes egészében magyar nyelvű dalokból áll, és tartalmazza a korábban kiadott kislemezeket is. Legújabb, a Hősökkel közösen készített daluk (Minden rendben) produceri munkálatait a Wellhello-ból ismert Diaz csinálta. A formáció 2018-ban duóvá zsugorodott, miután Lotfi szólóprojektbe kezdett.

BBB

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/CompactDisco

https://www.instagram.com/compact_disco/

 

 

Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara