Előadó

colorStar

1996-ban indult és gyakorlatilag a Vidámpark tagjaiból alakult a colorStar, mely a korábbi dalközpontú pop-rockos világból kilépve az elektronikus tánczene és a hetvenes évek space rockja közti lehetséges kapcsolódásokat kereste. Elszállós, utazós kompozícióikhoz némi filozófiai hátteret is adtak: mivel a modern életstílus egyik létfenntartási eszközévé vált a tévénézés, ezért zenéjükkel ezt a hangulatot kívánták érzékeltetni, szerzeményeikben kimondottan filmes hatásra törekedtek. Kompozícióikban többféle stílus keveredett, hol repetitíven lüktető, hol szabadon áradó instrumentális zene jellemezte őket.

Első korongjuk (Heavenicetrip!) 1998-ban jelent meg, és a Másfél és a Korai Öröm után hamarosan ők lettek a legnépszerűbb „élőzenés-partis” csapat Budapesten. Közben többször megfordultak Nyugat-Európában. A 2002-es Via La Musica, a két évvel későbbi Komfort és a 2009-es colorStar már egyértelmű elmozdulást jelentett az első albumot jellemző progresszívrockos hangvételhez képest a nu jazz és az elektronikus tánczenék felé. A 2012-es Flow egyfajta korszakzárást jelent, hisz a 2015-ös Solarize-t már egy megújult felállás rögzítette.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 460–461.


Kapcsolat:

https://facebook.com/colorstar/

https://colorstar.hu/

https://www.instagram.com/colorstarofficial/?

Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/18/colorstar-zenekar-zene-pszichedelikus-elektronikus/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok

    12