Előadó

CMC

Az Art Deco-nál lényegesen poposabb és elektronikusabb volt, de ugyanolyan világvége hangulatot árasztott a jobb híján szintén az ipari zenék vonalába sorolható és a rendszerváltozás idején aktív CMC. Megint egy grafikus, ezúttal Szász György (ének, billentyűk) alapította, aki mellett (az amúgy az Art Deco-ban és a BP Service-ben is megforduló) Kósa Vince (gitár) és Szántó Zoltán (basszusgitár, billentyűsök) játszott. A Cro-Magnoni Cola egy demókazettát és egy CD-t (Halálmorze, 1991) hagyott maga után (utóbbi volt az első hazai független kiadású CD).

Szász György azonban nem csak a CMC miatt érdekes: nyomdai cége, a WeAST-CMC Agency jelentette meg többek között a BP Service és a Lacht el Bahhtar egy-egy anyagát (utóbbiban kezdett a Másfél későbbi csellistája, Salamon Eszter), emellett több HungaroCarrott megszervezése fűződik a nevéhez, illetve a kilencvenes évek elején ő hozta el Magyarországra az ipari zene akkori legjobbjait (Young Gods, Test Department).

A CMC 2020-ban ismét reaktiviálta magát, és azóta számos kiadványt jelentetett meg.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p.235–236.

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok