Előadó

ByeAlex

Márta Alex (Kisvárda, 1984) 2012-ben kezdett szólókarrierbe ByeAlex művésznéven. 2013-ban az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójában tett szert országos ismertségre, Kedvesem című szerzeményével képviselte Magyarországot Malmöben, a döntőben végül 10. helyezést ért el. Ugyanebben az évben elnyerte az év hazai felfedezettjének járó Fonogram díjat.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett filozófia szakon, majd egy miskolci zenei magazinnál kezdett dolgozni. „Diákhitelt vettem fel, mert tudtam, hogy nem akarok kollégiumba költözni. Ezt azóta már visszafizettem, de akkor szükségem volt erre a kezdésre, mert a szüleimnek nem lett volna arra pénzük, hogy finanszírozzanak egy albérletet.” – nyilatkozta a Kisvárdáról való költözésről. Gyerekkora óta érdekelte a zene, egyetemistaként amatőr zenekarokban játszott, ebben az időszakban íródott első nagyobb sikert elért dala, a Csókolom.

2013-ban jelent meg első szólólemeze (Szörpoholista). Ezt követően több kislemezzel jelentkezett, majd két stúdióalbumot (Szív(sz)Kill, 2017, Rehab, 2020) rögzített zenésztársaival ByeAlex és a Slepp néven. 2015-ben Schmidt Gergő „Tembo” producerrel elindította a Senkise nevű projektet, amely az elektronikus zenét ötvözi a hiphoppal és az R&B-vel.

A raprajongók mellett a X-Faktor nézői számára is ismerős ByeAlex neve, hiszen a 2016 és 2022 között hat évadon keresztül mentorálta a tévéműsorban feltörekvő tehetségeket. Az már kevésbé köztudott, hogy ezzel párhuzamosan 2019-ben saját tehetségkutatót is indított az Instagramon #apubemutatja címmel fiatal rapperek részére. A 2024-es évet az Egy se sláger című EP-vel köszöntötte, rajta az Ahogy öregszünk című dallal, melyhez sajátos hangulatú, egyszemélyes videoklipet is készített. 

BB



Kapcsolat:
https://www.facebook.com/byealexmusic/

https://www.instagram.com/byealexittvan/

Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/06/11/zene-byealex-dalok-szerelem-csokolom-azenrozsam-byelaex-es-a-slepp-marta-alex-/

Forrás:

  • Kiss Rachel, ByeAlex Glamour, Glamour
  • ByeAlex Wikipédia, Wikipédia
Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok