Előadó

Braindogs

2004. december 7-én ünnepelte az egyik legegyénibb hangú amerikai dalszerző-előadó, Tom Waits az 55. születésnapját, és ez remek apropót jelentett arra, hogy Podlovics Péter menedzser megvalósítsa régi álmát: összehozza zenészbarátait egy különleges estre, ahol csak és kizárólag a szívüknek oly kedves mester dalait játsszák. Az A38 Hajó gyomrában az első alkalommal igazi fiestát rendeztek, az alapzenekar mellett vendégművészek sora váltotta egymást a színpadon, aztán a produkció elsöprő sikere – mind a közönség, mind a zenészek oldaláról – arra sarkalta Podlovicsot, hogy ezt a tisztelgő aktust minden évben Tom Waits születésnapja környékén megismételje. A kezdeti bővebb zenészkör idővel szépen letisztult arra a hét muzsikusra – Ian Siegal (ének, gitár), Ripoff Raskolnikov (ének, gitár), Kiss Tibor (ének, gitár), Varga Livius (ének, ütőshangszerek), Varga Laca (basszusgitár), Nagy Szabolcs (zongora), Frenk (ének, dob, zongora, gitár) –, akik gyakorlatilag azóta alkotják ezt a különleges formációt. Egyetlen ponton történt változás: 2018-ban a produkcióba belefáradó Kiss Tibort váltotta a holland T-99 frontembere, Mischa Den Haring (ének, gitár).

A Braindogs – melynek neve Tom Waits 1985-os Rain Dogs című számára (ami egyben akkori nagylemeze címe) utal – sokkal több egyszerű tribute-zenekarnál, hisz esetükben szó sincs arról, hogy egy az egyben akarnák interpretálni az eredeti szerzeményeket. A zenekar tagjainak zöme maga is dalszerző, mi több, sokszor hasonló srófra jár az agyuk a mesterével, nem beszélve arról, hogy semmi szükségük sincs arra, hogy Waits köpönyegével takarózzanak, hisz gyakorlatilag mindenki a saját jogán népszerűbb, mint ebben a produkcióban. Elég ha arra gondolunk, hogy a külföldiek közül az angol Ian Siegalt az egyik legtehetségesebb fehér soul-blues énekesként tartják számon (maga Tom Waits is elismerőleg nyilatkozott róla az egyik lemeze kapcsán, ami valahogy a kezei közé került), az osztrák születésű, tiszteletbeli magyar bluesman, Ripoff Raskolnikov pedig közel harminc éve visszatérő vendége a hazai színpadoknak, egyike közép Európa legjobb dalszerzőinek.

Ez a hét muzsikus egytől-egyig kellően mély tisztelője a mester munkásságának, így Podlovics szerint könnyű összetrombitálni a produkciót. A muzsikusok szinte sose tartanak próbát, 2019-ig amúgy is évente egyszer-kétszer léptek színpadra, elégnek bizonyult a hangbeálláson összenézni bizonyos számokat. Amiket aztán a maguk szája íze szerint adnak elő. 2019-ben önálló CD-t is megjelentettek (Real Live Brains: Celebration Of Tom Waits), mi több, ennek anyagával – szakítva az addigi évi egy alkalmas hagyománnyal – turnéztak is.

JBSz

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/braindogs/

 

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    123