Előadó

BP Service

Az 1980-as és 1990-es alternatív művészélet egyik jellegzetes formációja volt a BP Service. Vezetője, BP Szabó György (1953) az Iparművészeti Főiskolán végzett grafikusként, aztán a Strandban, majd az ebből kinövő Pettingben (néha Electric Petting, máskor Petting Bagdad) kísérletezgetett a hangok és zajok viszonyával.

A BP Service-t 1983-ban hozta létre, és sajátos alkotási módszerrel dolgozott: a mindennapi életből gyűjtött össze hangokat, a betonfúróétól az utcazajokig, ezeket megkeverte a stúdióban, és aztán erre a zenei alapra „játszott rá” élőben társaival, Ámon Lászlóval, Kósa Vincével és Kulcsár Attilával. Ráadásul nem hagyományos hangszereket szólaltattak meg, hanem a maguk által létrehozott tárgyakon zenéltek.

„A zenei és képzőművészeti mozzanatok nálam nem választhatók el egymástól. Képzőművészeti munkáimmal is lehet zenélni, a zene mellett pedig képzőművészeti jellegű anyagokat, tárgyakat használunk. Mindent előre megtervezünk: a diavetítés menetét, a színpadképet, a háttérgrafikát, a filmek bejátszását” – nyilatkozta BP Szabó György 1988-ban. Viszonylag ritkán léptek fel, de annál hatásosabban: 1983 és 1995 között adott több mint ötven akció/performansz fűződik a nevükhöz, többek között a Kassák Klubban, az Egyetemi Színpadon, a Lágymányosi Közösségi Házban és az Almássy Téri Szabadidőközpontban.

Szabó György 1996-ban Los Angelesbe költözött. 2015-től Budapesten képzőművészként tevékenykedik, rendszeresen kiállít. 2017-ben Szőnyei Tamással közösen adtak ki vaskos könyvalbumot a magyar new wave plakátjaiból Pokoli Aranykor címmel.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 233–234.

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok