Előadó

Bon Bon (Bon-Bon)

Az 1990-es évek népszerű popduóját Szolnoki Péter (1970, basszusgitár, fúvósok, ének) és Török Tamás (1967, gitár, ének) hozta létre 1995-ben. A kezdetektől segítette őket Szentmihályi Gábor dobos, hangmérnök és zenei producer (ex-Rapülök), később Závodi Gábor zongorista, dalszerző, hangmérnök és zenei producer. A zenekar neve a lemezborítókon döntően Bon Bonként szerepel, de időnként Bon-Bonnak is írták. 

A Polygram-3T azonnal szerződtette őket, bemutatkozó nagylemezükről (Kapaszkodj meg!, 1995) Just A Fool címmel később korlátozott kiadású angol változat is készült. 1997 júniusában az Earth, Wind & Fire előzenekaraként léphettek fel a Petőfi Csarnokban, köszönhetően újabb albumuk (Csak a holnapnak élek, 1997) sikerének, melyen olyan slágerek voltak hallhatóak, mint a Köszönöm, hogy vagy nekem, az Indulnom kell vagy a Hétvégi királylány.

A duó ettől kezdve évi rendszerességgel készítette az újabb sikeres nagylemezeket. Ezek megbízható profi iparosmunkák voltak, kiugró slágerek nélkül. Kivétel az 1999-ben megjelent ötödik album (The Name Is Bon… Bon-Bon), melyről a Sexepilem című feldolgozásdaluk az év slágere lett, és ezzel átvehették első aranylemezüket. Nem meglepő, hogy a korong bemutatóján, 2000 márciusában telt ház várta őket a Petőfi Csarnokban (vendég: Auth Csilla, Irigy Hónaljmirigy, United).

2002 januárjában Herendi Gábor rendező felkérte őket, hogy írjanak főcímdalt a Valami Amerika című filmjéhez, amivel tovább erősítve hírnevüket. Az azonos című albumuk ismét aranylemez lett.

Azóta is folyamatosan aktívak, és jelentetnek meg nagylemezeket. 2004-ben Ganxsta Zolee és a Kartellel közös dalban énekeltek a barátságról, számos film főcímdalát jegyzik (Péntek esti sztár, 2005, Kútfejek, 2006, Bakkerman, 2007). Dalokat írtak Szűcs Judithnak (többek között a Van, amikor a szívnek hinned kell duettet) és Gesztesi Károlynak, vendégként olyan sztárok koncertjein léptek fel, mint Delhusa Djon, Fenyő Miklós, Korda György, Kiki, Tunyogi Bernadett vagy a Rapülők. 2008-ban a Művészetek Palotájában a Budapest Jazz Orchestra társaságában mutatták be a Bon-Bon Swing című albumukat, melyen többek között a Valami Amerika swinges változata is hallható. 

2014-ben életrajzi könyv jelent meg róluk (Sándor András: Még mindig úton), 2016-ban megszületett a Bon Bon Symphonic projekt, illetve 2018-ban Nem vagyunk mi angyalok címmel musical készült a zenekar legnagyobb slágereiből. 

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 393.

 

A zenekar weboldala: http://www.bonbonegyuttes.hu/ A zenekar Facebook-oldala: https://hu-hu.facebook.com/bonbonzenekar/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok