Előadó

Bokor Attila

Bokor Attila (1957, Debrecen) azzal írta be magát a magyar rocktörténelembe, hogy alapító tagja és 1981-ig dobosa, énekese volt a progresszív rock/pop egyik kiemelkedő hazai zenekarának, a Colornak.

A három Bokor-testvér gyerekkorában szolfézst és zongorát tanult, majd szülői támogatással 1967-ben megalakították a Bokor zenekart, amelyben az akkor 10 éves Attila dobolt, a 16 éves Gyula zongorázott, a 12 éves Tibor pedig gitáron játszott. A hangszereket és erősítőket pedagógus szüleik vették meg nekik, a fizetésükből összespórolt pénzen. A hatvanas évek slágereit játszották, Tom Jonestól John Mayallig, a Beatlestől a Bee Geesig.

Attila még gimnazista volt, amikor a két bátyja már orvosegyetemre járt, és gólyabálokon zenéltek. DOTE zenekar lett a nevük a Debreceni Orvostudományi Egyetem rövidítése alapján. Debrecen akkor a magyar Liverpoolnak felelt meg, az egyetemi városban sok jó zenekar kereste az útját.

Attila érettségi után az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára járt, de közben a Bokor-fivérek már tudatosan készültek a profi zenei pályára. Attila két éven át hetente kétszer Budapestre utazott, ahol Kőszegi Imre tanította dobolni. 1975-ben alapították meg a Color együttest. 1977-ben fesztiválsikerük (Fényes kövek, Metronóm ’77) megalapozta az országos ismertségét a szimfonikus rockot játszó formációnak.

Egy nagylemez, sikeres hazai és külföldi fellépések, egy rögzített második lemezanyag (azon egy hatalmas sláger, a Féltelek) után, 1981-ben az Interkoncert nem adott engedélyt a zenekarnak, hogy kiutazzanak Svédországba. Bokor Attila ekkor döntött úgy, hogy – színésznő feleségével együtt – elhagyja az országot, és előbb Franciaországba, majd az Egyesült Államokba költözött (ahogy akkoriban mondták: disszidált). 1984-ben követte őt két bátyja is.

Attilát akkor már a filmezés érdekelte, így először a Columbia Egyetemen tanult filmrendezői szakon, majd a University of California (UCLA) hallgatója lett, ahol film- és televíziórendezői, valamint produceri mesterdiplomát szerzett. 1987-től helyi és kábeltévéknél dolgozott, majd a CBC-nél kapott állást, mint producer.

1992-ben visszatért Magyarországra, és itthon filmrendezőként, producerként és televíziós programigazgatóként dolgozott. Nevéhez fűződik az 56 csepp vér című musicalfilm. Rendezője volt a Jazz, avagy a szabadság szimbóluma című 2019-ben bemutatott dokumentumfilmnek Mégis azt mondja, hogy a filmezés lett a szakmája, de a zenélésben tudta leginkább kifejezni magát.

Többször szóba került, hogy újra összeáll a Color, de a három Bokor testvér már nem fog együtt színpadra állni, mert Tibor 2021-ben elhunyt. 2022-ben azonban az együttes egykori gitárosa, Felkai Miklós koncertjén Bokor Gyula és Bokor Attila is fellépett, és eljátszottak néhány régi Color-dalt.

HZ

 

https://www.facebook.com/attila.bokor.908

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok