Előadó

Bognár Szilvia

Bognár Szilvia (1977, Szombathely) kvalitásai régóta egyértelműek: hangban, technikában, zeneiségben, belső rezgésben lazán versenyre kel a népzenei/világzenei színtér ünnepelt sztárjaival. A zajos sikerhez gyakorta szükséges szerepjátszás, magabiztosság-többlet és megfelelési kényszer azonban neki nem megy. Mindenekelőtt alkatilag. 

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában tanult furulyázni, majd fuvolázni, tizenhat évesen csatlakozott Vasi Népdalstúdióhoz, még gimnazista volt, mikor Vas megyei Boglya együttes énekese lett. Érettségi után három évig a folkot elektronikus tánczenével ötvöző Anima Sound Systemben énekelt, de figyelmét inkább a néphagyomány komplex megismerésére fordította. 1998 és 2004 között az ELTE néprajz szakára járt, szakdolgozatában az énekes néphagyomány átalakulását, „továbbélési” lehetőségeit kutatta.

1998 és 2005 között a Vándor Vokál együttesben balkáni és kárpát-medencei (magyar, bolgár, szerb, horvát, szlovák, rutén, görög és korzikai) többszólamú dalokat énekelt, általában zenekari kíséret nélkül. Emellett öt éven át tagja volt a sokféle hatásból építkező Makám együttesnek, mellyel számos albumot készített. 

Emellett számtalan album és együttes szólistája, legyen az népzene, énekelt vers, régi zene, vagy világzene. A Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes meghívott előadója, a Szeret énekese, a Sebő együttes és Nikola Parov vendége, szerepelt Rost Andrea Pannon dalok című lemezén. Nem utolsósorban a kétezres évek végén Herczku Ágnessel és Szalóki Ágival a nagy sikerű Szájról szájra produkció oszlopos tagja. 

Miközben Lovasi Andrással a Sator Quartetben középkori himnuszokat énekelt, jelenleg Kónya István lantművésszel van közös régizenei felállása, és állandó énekese az Esszencia produkciónak.

Mégis 2006 óta létező világzenei csapatában érzi jól magát, amellyel ezidáig négy albumot jegyez, valamint a gyermekeknek szóló Csintekerintő műsorát. Az időközben formáció az utóbbi években Bognár Szilvia Sextet néven lép fel. 2011-ben újabb világzenei produkciót hozott létre (Bognár Szilvia és az etNoé), s bár továbbra sem lépett ki a különféle etnikumok népzenéinek bűvköréből, új csapata határozottan progresszívebb hangzásvilágot képvisel. 

JBSz

Kapcsolat:

http://bognarszilvia.hu/

https://www.facebook.com/BognarSzilvia/?locale=hu_HU

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12