Előadó

Blahalouisiana

A 2012 nyarán Székesfehérváron a Jacked romjain alakult beat-rock/pop-soul zenekar – Schoblocher Barbara (ének), Mózner László (gitár), Szajkó András (gitár), Pénzes Máté (billentyűsök), Jancsó Gábor (basszusgitár), Juhász Ádám (dob) – már az első kislemezével (The Waderer) vezette az MR2 Top 30-as listáját. Bár ezt követően hamar eljutottak az MR2 Akusztik című műsorába, meg a Volt fesztiválra, a sikert mégis inkább a tudatos és folyamatos klubkoncertezés hozta meg számukra, melynek hatására folyamatosan nőtt a zenekar rajongóinak tábora. Többek között játszottak a 30Y, a Magashegyi Underground, a Hangmás, a NEO, az Intim Torna Illegál, a Heaven Street Seven és Akkezdet Phiai társaságában. 2013 decemberében pedig már az angol triphop legenda, a Morcheeba előzenekaraként léphettek fel a PeCsában.

Ekkor jelent meg első, angol nyelvű EP-jük (Tales Of Blahalouisiana) is, róla különösen a My Baby Wants To Leave This City-t forgatták a rádiók előszeretettel (ehhez készült a zenekar első videóklipje). 2014-ben a Blahalouisiana bejutott az első Nagy-Szín-Pad tehetségmutató sorozat döntőjébe (ott végül nem ők, hanem a Mary Popkids diadalmaskodott), 2015-ben bejárták a legnagyobb hazai nyári fesztiválokat, 2016 áprilisában pedig megjelentették címnélküli bemutatkozó nagylemezüket. Ezen már fele-fele arányban hallhatók angol és magyar nyelvű dalok, az egy évvel későbbi folytatáson (Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi) már a magyarok kerültek többségbe, az eddigi utolsó albumra (Minden rendben, 2019) pedig mindössze két angol nyelvű szám fért fel. Miközben 2017 óta kizárólag a magyar nyelvű slágerekhez (Ha élni felejtek, Egyetlen magányom, 2017; Nem vagyok egyedül, Nekem az nem elég, 2018; Testemnek, ha engedem, Pont ilyen házra, 2019) készítettek videóklipet. Aztán a pandémia a zenekar pályájában is törést okozott. 2022-ben a nyomás elől Galyatetőre menekültek, hogy elkészítsék negyedik nagylemezüket (Hozzánk idomult éjjel az ég), melynek lassabb és érzelemdúsabb dalai közül kettő szövegét az énekesnő, Schoblocher Barbara jegyzi.

Legújabb slágerük a 2023 novemberében megjelent Nem hittek Lennonnak egy kiábrándult háborúellenes dal, melybenmegállapítják, hogy hiába a pacifista nóták, mindig lesznek háborúk. Érdekes momentum a zenekar történetében, hogy ők mutatkoztak be elsőként Weil András producer 2024 januárjában, a Magyar Zene Házában indult Figyelem, felvétel! című élő stúdió workhop-sorozatában, ahol a közönség szeme láttára öntötték végső formába egyik szerzeményüket.

JBSz



Kapcsolat:
https://www.facebook.com/blahalouisiana/

https://www.instagram.com/blahalouisiana/


Cikkeink:
https://blog.popkulturalis.hu/dalokkal-a-bekeert/

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12