Előadó

Black Bartók

„A Black Bartók kísérleti projektnek indult: trióként kezdtünk el elektronikus alapokra írt gitárzenét csinálni, ami egy nagyon izgalmas időszak volt.” – emlékezett vissza az indulásra Minda Endre, aki a Hangmás zenekar leállása után, 2015-ben alapította a formációt Pogár Lászlóval és Kovács Marcellal. 2017-ben csatlakozott hozzájuk Tóth András dobos és Pesztalics Dénes basszusgitáros. „A Hangmás kényszerleállása után Endrével több dalötletünk volt, amiket mindenképpen szerettünk volna megcsinálni. Akkoriban több minimál hangszereléssel megszólaló együttes zenéje is szembejött velünk.” – mesélte a kezdeti motivációról Pogár László.

Első EP-jük (Belzebub Blues) 2016-ban jelent meg, amely még trió felállásban készült. A zenekar tagjai számára olyan előadók jelentenek inspirációt, mint például Nick Cave, az Arcade Fire vagy a Kills.

2023-ban a sokéves közös munka a végéhez ért, és bejelentették feloszlásukat. „Nem szerettem volna, hogy a Black Bartók hétvégi hobbizenekarrá szelídüljön, ennél mindig is sokkal többet jelentett: egy működő, valahová fejlődő zenekar, akiket hajt a közös lelkesedés. Ezért sem merült fel a takarékláng, a szünet vagy bármi ilyesmi, nálam a közös zenélés egyszerűen nem tud működni így.” – magyarázta Minda Endre.

Utolsó lemezük (The Last Disco) 2023-ban látott napvilágot, amelynek dalai az elmúlt négy évben íródtak. 2023. október 6-án és 7-én tartották dupla búcsúkoncertjüket az A38-on, amelyre minden jegy elkelt. A Black Bartók működése során az egyik legjobb magyar indie pop zenekar volt – határozott víziókkal, remek kiállással, arculattal, életerős színpadi jelenléttel.

BB

Forrás:

  • Pogár László és Minda Endre interjú, 061
  • Búcsúinterjú, Recorder
  • Magyarradar, Recorder
Frissítve: 2024-3 , Bánóczi Bea