Előadó

Binder Károly

Amolyan magányos farkas: négy évtizedes pályafutása alatt legalább negyven nagylemezen szerepelt, általában zenekarvezetőként vagy meghatározó személyiségként. Számos nemzetközi díj birtokosa, rendszeresen tart mesterkurzusokat, több évtizede tanít a jazztanszakon. Közel háromszáz zongora-, kamara- és zenekari darab mellett harmincnégy filmhez és színházi előadáshoz írt zenét.

1978-ban fejezte be tanulmányait a jazztanszakon, 1981-ben első díjat nyert a kaliszi nemzetközi jazz-zongoraversenyen. Első formációja, a Binder Quartet – Binder Károly (zongora), Dresch Mihály (szaxofon), Benkő Róbert (bőgő), Baló István (dob) – hangzásvilágát erőteljes kortárs zenei hatások jellemezték. Nagy sikerrel szerepeltek jugoszláv, lengyel és svéd fesztiválokon, 1982-ben Debrecenben a dán free jazz szaxofonossal, John Tchicai-jal kvintettben játszottak és vele vették fel első nagylemezük anyagát.

A Quartet feloszlása óta Binder Károly – a Pangea zenekart leszámítva – szinte kizárólag szóló- és duóprodukciókat jelentetett meg, többek között a klarinétos Theo Jörgensmannal, a tablás Federico Sanesivel, a gitáros Juhász Gáborral, a zongorista Kutas/Kaltenecker Zsolttal, a szintén zongorista Süle Lászlóval és a szaxofonos Borbély Mihállyal.

A kilencvenes évek elején BMM néven saját kiadót hozott létre, azóta kizárólag annak égisze alatt jelenteti meg saját kiadványait.

1980 és 1988 között a budapesti Erkel Ferenc Zeneiskolában, és azóta is a jazztanszakon tanít, 2000 óta pedig annak vezetője.

Munkásságát 2003-ban Erkel-díjjal ismerték el.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar jazz története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2014, p. 199–203.

Kapcsolat:

https://www.binderkaroly.hu/en/

 

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok