Előadó

Benkő Zsolt

A hendrixi örökség kevés számú autentikus gitáregyéniségeinek egyike, Stevie Ray Vaughan megihletett több hazai muzsikust. Mindenekelőtt Benkő Zsoltot (1967-, gitár, ének), aki a Sonia és a Sápadtarcúak, illetve a Herfli Davidson gitárosaként játszott sok emlékezetes felvételen. 1998 őszén Ajtai Attilával megalapította a Bluesriverst, mellyel egy kevésbé sikerült saját szerzeményeket tartalmazó CD-t (Catch The Bait, 2003) is megjelentetett.

Budapesten született, édesapja Benkő Imre fotóművész. 12 éves korában kezdett gitározni tanulni. 1981-ben, 14 évesen megalapította első zenekarát - Termosz, később Lucrum Lux néven - barátjával, Ferenczi Györggyel. 1984-1989 között több zenekarban is gitározott (Junior együttes, Kukorica János Emlékzenekar, Téglagyári Megálló, Star Blues Band). Ez volt pályáján az útkeresés időszaka, amely meghozta a szükséges tapasztalatot, rutint, de legfőképp a zenei továbblépést a bluesban. 1989-ben csatlakozott a Kashmír együtteshez, ez a formáció 1991-től Sonia és a Sápadtarcúak néven zenélt 1993-ig. Velük érte el első komolyabb sikereit.

1992-1995 között a Ferenczi György és a Herfli Davidson tagja volt, ő a gitáros három lemezükön is. Saját zenekari próbálkozásokba kezdett (Stuff és Traff-X együttesek), aztán 1998-ban megalapította a Benkő Zsolt és a Bluesrivers-t, amely később Benkő Zsolt Group néven szerepelt. Játszott a Virga Negra zenekarban, majd ezt követően 2005-2008 között egy cseh énekesnő együttesében, a Petra Börnerová Band-ben gitározott. Emellett a Csilingelő Band-nek írt gyermekdalokat. Garda Zsuzsa blues-énekesnővel a mai napig van közös projektje. És közben folyamatosan továbbadja blues-tudományát tanítványainak.

Az 1996-ban megjelent Első Magyar Blues Könyv külön fejezetet szentelt neki, amit gitárosként rajta kívül kizárólag Tátrai Tibor érdemelt ki.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/benkozsoltblues/

https://www.instagram.com/benko.zsolt.37/

https://benko-zsolt-bluesgitaros.webnode.hu/

Frissítve: 2023-5 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok