Előadó

Benkő László

Az Omega billentyűse, meghatározó arca, aki hosszú pályafutása alatt számos szólóalbumot is megjelentetett.

Budapesti jogász családba született, a beatzenével középiskolás korában ismerkedett meg, rövid időre megfordult a Benkó együttesben (ebből lett később a Benkó Dixieland Band), majd műszaki egyetemistaként 1962 szeptemberében többedmagával megalapította az Omegát. A hőskorban zongorán és orgonán játszott, Presser Gábor 1967-es csatlakozása után átváltott a trombitára, a furulyára és a citerára, majd miután 1971-ben Presser kivált és megalapította a Locomotiv GT-t, visszatért a billentyűs hangszerekhez. A Hammond orgona mellett 1973-tól – Magyarországon elsőként – már Moog szintetizátoron is játszott (ennek hangja először az Omega 5-ön hallható), és jellegzetes szintetizátorjátéka az Omega space rockos hangzásának is domináns eleme lett.

Az 1980-as évektől sorra jelentette meg százezres példányokban elfogyott szintetizátoros szólóanyagait (Lexikon, 1982, Lexikon 2., 1984, Ikarosz, 1989, Omegamix, 1991, Impressio, 1994), és erre a könnyed, sokszor felszínes zenére jelentős igény mutatkozott filmes, színházi körökben is. 

2002-ben a szintén billentyűs hangszereken játszó Jankai Bélával (Prognózis, Zámbó Jimmy, Triász, Dinamit) megalapította az instrumentális B-Projectet, melynek repertoárja Benkő szólólemezeinek anyagára, a régi Omega-dalokra, valamint a népszerű klasszikus zenei művek átirataira épült. A B-Project koncertjein rendszeresen fellépett Pálmai Zoltán (dob), Zselenc László (basszusgitár) és Kaposvölgyi Goyo József (billentyűsök). 

Közben 2003-ban Benkő László újabb szólóanyagot (Hogyan tovább?) publikált, ami voltaképpen A rózsa énekei című magyar-olasz filmdráma zenéje. Utolsó albumán (Másik világ, 2012) pedig a B-Projectben szereplő Kaposvölgyi Goyo József volt a legfontosabb partnere.

Benkő László az Omega szóvivőjeként alapos ismereteket szerzett a rocküzlet és a média világában is. Így a Hungaroton privatizációjakor, a régi gárda lecserélése után, 1991-ben bekerült a Hungaroton Gong popzenéért felelős igazgatójának székébe, és nagy szerepe volt abban, hogy a kilencvenes évek elején sikerült konszolidálni a tönkrement céget, többek között úgy, hogy annak archívumából számos értékes régi kiadvány került CD-ként az üzletekbe. Benkő érdeme az is, hogy a kis kiadóktól visszaigazolt a Hungarotonhoz a korábban elpártolt sztárok egy része

Emellett fontosak Benkő közéleti szereplései is. Az 1990-es évektől rendszeresen felbukkant a Rádiókabaré műsoraiban és a Szeszélyes évszakok-ban, 2005-ben és 2008-ban az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti válogatójában zsűrizett, 2009-ben pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője lett.

Számos klasszikus zenei Omega-átiratban vett részt (Rhapsody, 2010, Szimfónia & rapszódia, 2012, Oratórium, 2014).

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 2020. november 18-án hunyt el.

JBSz

 

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok