Előadó

Belau

Az apró, de annál festőibb vulkanikus és korallszigetek alkotta óceániai Palau helyi nevét vette fel a 2015-ben alakult budapesti Belau zenekar, melynek magját Kedves Péter gitáros-billentyűs és gyermekkori barátja, Buzás Krisztián basszusgitáros-énekes alkotja. A kezdetektől tudatosan építkező triphop-chillwave formáció nem véletlenül döntött így, hiszen angol nyelvű, meditatív, dobhártyasimogató szerzeményeik erősen kötődnek a távoli tengerek és óceánok, egzotikus karibi szigetek világához.

Már első kislemezükkel nagyot robbantottak: a Hegyi Dóri énekesnővel rögzített Island Of Promise szokatlan dallamvezetésének, varázslatos hangulatának és az első Magyar Klipszemle különdíját elnyert videóklipjének köszönhetően hatalmas siker lett, ráadásul az Aranyélet című HBO-sorozat betétdalaként az ország, a Telenor és a Pepsi reklámzenéjeként pedig – kis túlzással – a fél világ megismerhette. A sikerdalt egy minden paraméterében hasonló single (Distant Bay, 2015) és egy remix EP (Island Of Promise Remixes, 2016) követte, majd az első album (Odyssey, 2016) is kikerült a Kiss Benjámin billentyűs és Szécsi Böbe énekesnő csatlakozásával időközben négytagúra bővült a csapat műhelyéből.

Az 1990-es évek Cafe Del Mar lemezei és a korabeli chill-out albumok hangulatát megidéző korong különlegessége, hogy dalai olyan kiváló honi énekesnők tolmácsolásában hallhatók, mint Herrer Sára, Dallos-Nyers Boglárka, Antonia Vai, Myra Monoka és persze Szécsi Böbe. A 2017-es év legjobb elektronikus albumáért járó Fonogram-díjjal kitüntetett hanghordozó anyagát a következő években nagyszabású hazai és külföldi koncertturnék során mutatta be a zenekar, több mint húsz országban ringatva el az érdeklődőket.

A második nagylemezzel (Colourwave, 2020) Mesés Péterék tovább emelték a tétet, tekintve, hogy ezen már elsősorban neves külföldi előadók – például Sophie Barker, Belle Doron, Ayah Marar és Kirstine Stubbe Teglbjærg – vendégszerepelnek. A harmadik korongot – melyből a 2022 tavaszán megjelent álomszerűen melankolikus Dreamstate című dallal kaptak ízelítőt a rajongók – 2023-ban tervezi piacra dobni a formáció.

CsO

 

https://www.facebook.com/belaumusic/

Frissítve: 2024-5 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12