Előadó

Barkóczi Noémi

A karcagi születésű énekes-gitáros Barkóczi Noémi (1990) a fiatal hazai dalszerző-előadói színtér egyik legtehetségesebb alakja. Példaképének Laurie Andersont, Laura Marlingot és a humorista Stephen Fryt tartja, legfőbb inspirációs forrásként Nick Drake-et, Cseh Tamást, a Grizzly Beart és Fiona Apple-t szokta megjelölni, de persze ezek legfeljebb csak orientációnak jók. Barkóczi Noémi zenei univerzuma ugyanis kellően erős és egyedi.

Hétévesen zongorán kezdte, tizenkét évesen klasszikus gitárra váltott, és miután a saját youtube-csatornáján számos feldolgozást publikált, az azokra kapott pozitív visszajelzések adtak neki kellő önbizalmat ahhoz, hogy saját dalok írásába fogjon. 2016 áprilisában jelentette meg bemutatkozó nagylemezét (Nem vagyok itt), ami voltaképpen az azt megelőző öt évben felvett, és a Bandcampre felpakolt szerzeményeiből készült válogatás, melynek végső formáját (hangszerelés, keverés) a gitáros-producer Szőke Barna segítségével kapta meg. Ez a melankolikus, akusztikus, a hatvanas-hetvenes évek folkos, fingerpicking előadóira emlékeztető korong után alakult ki mögötte az a zenekar – Tóth Dorothy (ének, hegedű), Günsberger Ákos (basszusgitár), Gulyás Kristóf (dob) –, amellyel 2017 őszén a Linóleum EP-t megjelentetett. Aztán úgy érezte, a zenekarosdi mégsem nem neki való, abban kevésbé találja meg a maga helyét. Majd jött a pandémia és az azzal járó bezártság.

„Jó érzés a melankóliát hátra hagyni és nyitni a világ felé” – nyilatkozta 2021 őszén az újabb dalcsokor (Dolgom volt) kapcsán, majd hozzátette: „Azt éreztem, hogy az talán már kevés, hogy boncolgatom a lelkemet. Hogy a szövegek ne annyiban merüljenek ki, mint egy mém, hogy én is ezt érzem, te is ezt érzed, velem is ez történik, veled is. Kellett egy plusz réteg. Jellemzően ilyen dalok az Annyi vér, amin rengeteget ültem, vagy a Belső udvar.”

A Dolgom volt lényegesen pozitívabb kisugárzású és poposabb megszólalású, mint az elődje. Meg persze zenekarosabb is. Merthogy Barkóczi Noémi az ezt megelőző években inkább egyszerűbb, nyersebb zenekaros lemezeket hallgatott, és újra feléledt benne a vágy, hogy elektromos gitáron játsszon. A minimál hangzáshoz meg újfent igénye lett más hangszerekre. Úgyhogy megkereste Szőke Barnát és Gulyás Kristófot, velük együtt öltöttek végleges formát az új dalok, melyek egyszerre játékosak és vagányok, érzékenyek és elgondolkodtatók.

JBSz

 

Az előadó Facebook oldala: https://www.facebook.com/noemibarkoczimusic/

Az előadó Instagram oldala: https://www.instagram.com/barkoczi_noemi/?hl=hu

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok