Előadó

Barabás Lőrinc Eklektric

A trombitás-zenekarvezető, Barabás Lőrinc (1983) nevét viselő, eklektikus városi tánczenét játszó csapat a jazz, az underground hiphop, az elektronika és popzene határmezsgyéjén mozog, nem csak könnyedén és ízlésesen, de kellően magabiztosan.

Barabás Lőrinc húszas évei elejére egyaránt bejáratos lett a hagyományos jazz és az underground tánczene köreibe, egyformán izgatta az improvizáció szabadsága és a tánczenék adrenalintermelő energiái. Előbb a kőbányai zeneiskolában, majd a jazztanszakon csiszolta képességeit. Az alapításkor mindössze huszonkét éves volt, de 2005 nyarán már meglehetősen határozott elképzelésekkel tárcsázta fel leendő társai telefonszámait. Ekkor már számítógépes programok segítségével régóta írogatta odahaza a maga zenéit, azok megszólaltatásához kereste a megfelelő partnereket. Egyfelől a vele együtt a jazztanszakra járó, de a műfajról kellően tágan gondolkodó társakat – Premecz Mátyás (billentyűsök), Fábián Juli (ének), Bata István (basszusgitár), Delov Jávor (dob) –, másrészt a kultiplexes örömzenélések során megismert underground hiphop Gimmeshot kollektíva legjobbjait (DJ Dermot szkreccs, sampler, harsona, Sena Dagadu rap, ének). Majd a későbbi Kertem helyén található próbatermek egyikében nekiállt velük az első tizenkét dalt összerakni, összecsiszolni, hogy aztán azokat élőben 2006. január 18-án bemutassa a Trafó Bár Tangóban.

A Barabás Lőrinc Eklektricnek a következő években – vitathatatlan újszerűségén és tehetségén túl – két fontos médium lökött sokat a pályáján: egyfelől felfedezte magának az újrapozícionált Petőfi Rádió, másrészt a rétegkultúrákra és új hangokra kellően érzékeny A38 Hajó. Miközben számaik folyamatosan forogtak az éterben, 2007 végén már Erik Truffaz előtt játszhattak, és az sem volt kérdés, hogy debütáló nagylemezük (Ladal) bemutatóját szintén az egykori ukrán kőszállító uszályból átlényegült művészeti központban tartják.

Az ízlésformáló médiumok hamar felfedezték maguknak a csapatot, mely új színt, új fazont, új zeneiséget hozott a budapesti klubéletbe, és éveken át stabil pontja volt a hazai fesztiváloknak. A lelkes kritikák mellett az akkoriban induló magyar Music Television és MR2 Petőfi Rádió egyaránt kiemelt rotációban játszották a Famous című dalt. A hatás természetesen nem maradt el: a 2007-es év egyik legszínesebb és legszínvonalasabb zenei produkciója, a Ladal bemutatkozó koncertjén az A38 hajón teltház fogadta és ünnepelte a zenekart. A Trick jóval letisztultabb és egységesebb anyag lett, bizonyítva, hogy bár a tagok külön-külön is sikeres formációkban játszanak, a Barabás Lőrinc Eklektric hangzásában nem egy szupergrupp tagjai licitáltak egymásra egyéni teljesítményekkel, hanem igazi csapatként tudtak működni.

Közel öt év intenzív koncertezés és két sikeres nagylemez után a Barabás Lőrinc Eklektric mégis határozatlan ideig felfüggesztette működését – Barabás Lőrinc trombitás-zenekarvezető más irányú zenei elképzelései miatt tett pontot a zenekar történetének végére.

JBSz

 

https://hu-hu.facebook.com/barabaslorincofficial/

https://www.barabaslorinc.hu/

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok