Előadó

Bajdázó

A Börzsönyt legtöbben természeti értékeiről ismerik, kevésbé köztudott, hogy Magyarország legnagyobb összefüggő lakatlan területe egy helyi zenekar, a Bajdázó ihletőjévé is vált. A formációt két költő – Mile Zsigmond (ének, gitár, szöveg) és Győrffy Ákos (hangszőnyeg, effektek, looper) – alapították 2009-ben Gugyella Zoltánnal (basszusgitár, looper), nevét pedig egy Királyrét fölötti tótól kölcsönözték. Zenéjük a magyar népzene, az amerikai pszichedelikus folk, a kortárs gitárzene és ambient természetközeli effektekkel színesített elegye, míg Mile Zsigmond dalszövegeiből népköltészeti motívumok, filozofikus megállapítások és szürreális képek egyaránt kihallhatók. Mindebből speciális alkotói módszerükkel, a hagyományos dalforma „folyamatzenévé” alakításával hozták létre a lemezeiken és koncertjeiken hallható „börzsönyizenét”.

Bemutatkozó fellépésüknek a verőcei Forrás Irodalmi Kávéház adott otthont 2009 júniusában, majd öt aktív, termékeny év következett, koncertekkel és lemezekkel (Készül a hegy, 2010, Megállni lábak nélkül, 2010, Életsodrás EP, 2011, Lekapcsolom a villanyt a fejemben, 2011, Amerre fut, 2012, Örökös zene, 2013), melyek honlapjukon ingyenesen hozzáférhetők. A formációt 2013 és 2014 között Kas Bence ütőhangszeres erősítette, majd Szimler Bálint Balaton Method című 2015-ös zenés filmjében is szerepeltek.

A Bajdázó 2015-ben felfüggesztette működését – ezalatt Győrffy Ákos, Gugyella Zoltán és Kas Bence létrehozták a „barkács ambientet” játszó Horhos együttest –, majd 2017-ben, Halmos Zoltán ütőhangszeressel kiegészülve új albummal jelentkezett (Boldog a hegy). Az újabb aktív időszakban sokfelé koncerteztek, a honi fellépések mellett a Római Magyar Akadémián és a New York-i Magyar Házban is bemutatkoztak. Aztán a 2020-as év új fejezetet nyitott a Bajdázó történetében: Győrffy Ákos és Gugyella Zoltán távozott a zenekarból, helyüket Pantali Bence (basszusgitár, gitár, billentyű, hegedű, looper) és Csendes Csaba (dob, ütősök) vették át Mile Zsigmond mellett.

CsO

 

http://www.bajdazo.com/

http://bajdazo.hu/

https://www.facebook.com/bajdazo/

Frissítve: 2024-2 , Csikor Ottó

Kapcsolatok