Előadó

Az Árral Szemben

Az Árral Szemben duót 1995 tavaszán alapította a szövegíró rapper Benski (Simon Bence) és a zenei alapokért felelős Bootsie (Solymosi Vilmos). 1996 elején csatlakozott hozzájuk a színesbőrű Pepita (Abia-Okon Dávid).

1996-ban beneveztek a Fila Rap Jam-re, ahol száztíz induló közül elsők lettek. Neked a divat című dalukhoz készíthették első videóklipjüket, majd megjelent első demojuk. Monoton, dallamos, jazzes, döngölős alapokra épülő, szellemes szójátékokkal és odamondogatásokkal egyaránt megtűzdelt zenéjük underground körökben hamar népszerűvé vált, különösen, hogy nem kímélték a mainstream rap képviselőit sem. Az ezredvégen az 1997-es Demo Vol. II. után a Record Expressnél két albumuk (Özönvíz, 1998, Nehézvíz, 2000) jelent meg.

1999-ben Pepita helyére MC Brékó érkezett, ami határozottan jót tett a társulatnak. Az Özönvíz-ről több dal (Divat, Beton, Nevessek vagy sírjak, Napfény) is sláger lett, a következő albumot pedig az év legjobb raplemezeként méltatták a kritikusok. A hangszerelés újszerűsége és a társadalomkritikus szövegeik miatt ezeket az albumokat azóta is stílusteremtőnek tartják, a zenekart pedig – az új évezredben kultikus Bëlga mellett – az irányzat legfontosabb együtteseként emlegetik.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 427.

Kapcsolat: https://www.facebook.com/AzArralSzemben/?locale=hu_HU

 

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok