Előadó

AWS

A modern metált játszó AWS az Ants With Slippers, azaz Papucsos Hangyák rövidítése – ezt a nevet adta együttesének 2006-ban négy zenekedvelő budakeszi gimnazista, majd az évzáró ünnepség keretében megtartották első fellépésüket. Ekkor még csak feldolgozásokat játszott a Siklósi Örs énekes, Brucker Bence és Kökényes Dániel gitárosok, valamint Veress Áron dobos alkotta modern metal formáció, majd Varga Marcell basszusgitáros 2008-as csatlakozását követően már saját dalokkal is bővíttették repertoárjukat. Tehetségkutató versenyeken indultak, koncertezni kezdtek, többek között a Petőfi Csarnok Budapestrockendroll fesztiválján, valamint a Szigeten és az EFOTT-on találkozhatott velük a közönség.

Első nagylemezük, a zömében angol nyelvű Fata Morgana 2011-ben jelent meg, lezárva történetük első fejezetét. Az új korszak kezdetét a 2012-ben kiadott Világposztolás című EP jelentette, melyen – ahogyan a későbbi korongokon is – már kizárólag magyar nyelvű dalok hallhatók. A váltás jó döntésnek bizonyult: második és harmadik albumuk (Égésföld, 2014, Kint a vízből, 2016) az első tíz helyezett közé került a Mahasz Top 40-es listáján. Időközben két tagcsere is történt a basszusgitárosi poszton: Varga Marcellt 2013-ban Varga Gergely, míg őt 2017-ben Schiszler Soma váltotta.

Bár a zenekar szekere addig is lendületesen haladt, futószalagon jöttek a koncertek, turnék, fesztiválok, klipforgatások, az igazi áttörést a 2018-as év hozta, amikor Viszlát nyár című szerzeményükkel megnyerték A Dal-t, így ők képviselhették hazánkat a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon. A Lisszabonban megrendezett könnyűzenei seregszemléről a 21. helyezéssel és a legjobb effektekért járó Buzz Award díjjal érkeztek haza, majd ugyanabban az évben a világ egyik legnagyobb rockfesztiváljára, a német Wacken Open Air-re is meghívást kaptak. A zenekar ezután még egy stúdióalbumot (Fekete részem, 2018) és két koncertlemezt (Madách, 2018, Park Live, 2020) készített.

Utóbbi sajnos az utolsó közös korongjuknak bizonyult. Siklósi Örsnél ugyanis 2020 júniusában leukémiát diagnosztizáltak és 2021 februárjában elhunyt a kezelések alatt is számos új dalt író 29 éves énekes. Brucker Bence, Kökényes Dániel, Veress Áron és Schiszler Soma szeptemberben nagyszabású búcsúkoncerttel, 2022-ben pedig hatállomásos turnéval és az Útvesztő című dal videoklipjével állítottak neki emléket.

A 2023-as évet egy új dal (Odaát) és a hozzá tartozó videoklip megjelentetésével kezdték az AWS tagjai, kiegészülve Stefán Tamás énekessel. Februártól pedig hat magyar nagyvárosban lépnek színpadra az új frontemberrel.

CsO

 

https://www.facebook.com/awszenekar/

https://www.instagram.com/awsofficial/

Frissítve: 2024-3 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    123