Előadó

Ávéd János

Szólista alkat, mégis képes élvezni, mikor pusztán olajozott csavar egy húsztagú big bandben. Mainstream muzsikusnak tartja magát, mégis előszeretettel téved járatlan utakra. Koncerteken szaxofonosként egyetlen szólamért felel, mégis imádja a polifóniát, izgatják a komplex zeneművek, maga is egyre gyakrabban komponál. Január óta működő formációja, az Ávéd János Balance pedig az idei év egyik komoly jazzígérete.

„Számunkra a lényeg a mitről a hogyanra terelődik. A hogyan egyensúlyában van az a zenei üzenet, mellyel igazán adni tudunk – világított rá Ávéd a névválasztásra. – Fenyvesi Márton gitárossal és Benkó Ákos dobossal évek óta dolgozunk együtt, fél szavakból, fél frázisokból értjük egymás zenei rezdüléseit. E basszushangszer nélküli trióban a mély regiszter tudatos hiányát szabad formai és zenei eszközökkel kíséreljük meg a hangzásban egyensúlyba hozni. S miután mindannyian állandóan a megújulás lehetőségét keressük a zenében, eközben vélhetően nemcsak egymást, de a közönségünket is sikerül újra és újra meglepnünk.”

Ávéd János tehát szólistaként, csapattagként, vezetőként és zeneszerzőként egyaránt az egyensúlyt keresi. Több saját formációt vezet, az említett Balance-on túl a kétgenerációs, mainstream-közelibb Ávéd János Unity-t (Juhász Márton dob, Szabó Dániel zongora, Barcza-Horváth József bőgő), a minimalista saját darabokat és közismert klasszikus, filmzenei, operettdallamokat integráló Jelen Trió-t (Hock Ernő bőgő, Sárvári-Kovács Zsolt dob), a modern mainstreames hangzást preferáló Ávéd János Trió-t (Soós Márton bőgő, Benkó Ákos dob), a Fassang László billentyűs játékára épülő Ávéd János Quartet-et (Horváth Balázs bőgő, Sárvári-Kovács Zsolt dob), valamint felerészben a búvópatakszerűen létező Ávéd-Csongrádi Quartet-et. Emellett tizenöt éve oszlopos tagja a Modern Art Orchestrá-nak.

JBSz

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok