Előadó

Aurora (Cirkáló)

Borítókép forrása: Wikimedia Commons/Scurty/CC BY-SA 3.0

Az 1980-as évek egyik nagy reménységű punkcsapata, mely – kisebb leállásokkal – a mai napig aktív. Már abban is kivételek voltak, hogy nem budapestiek, hanem győriek, és Ausztria közelsége miatt sokat koncerteztek a Lajtán túl.

Az eredetileg Terror East néven induló Aurora Cirkáló szovjetellenes szövegeivel („Hungária, Hungária, ne nézz ki az utcára, az oroszok menetelnek koszos barna ruhában”) hamar felhívta magára a hatóság figyelmét. A zenekar 1983. december 30-án Győrszentivánba, a Kispipa Vendéglőbe szervezett punkkoncertet, amelyre még az Akció-brigád és a budapesti Biofon együttes voltak hivatalosak, de utóbbi nem érkezett meg. Helyére ezért a közönség soraiban álló Közellenség tagjai ugrottak be, ám fellépésük csúfos kudarcba fulladt. A közönség az élvezhetetlen, kaotikus zenét kifütyülte, a zenészeket lezavarta a színpadról. A Közellenség tagjai ugyanis nem tudtak zenélni, koncertprogramjuk nem volt, erősítő berendezéseik inkább kakofóniát, mint zenét sugároztak, így a színpadon még punkok számára is élvezhetetlen produkció hangzott el. Majd a győri Aurora Cirkáló lépett színpadra, élén a már erősen ittas Demeter Jánossal, aki a nem túl népes közönséget punksztárnak kijáró allűrökkel szórakoztatta. A felhergelt tömeg hamarosan zúzni kezdett – rögtönzött happening keretében egy tévékészüléket is összetörtek –, amíg a művelődési ház igazgatója „véget nem vetett a zenének”.

A koncert nem múlt el következmények nélkül: a rendőrség egyik beépített tizenéves embere az összekötőjével beszélgetve fasiszta megnyilvánulásokat vélt hallani a koncerten, és ez elegendő ürügy volt arra, hogy a rendőrség vizsgálatot rendeljen el, majd házkutatást tartson a zenekar tagjainál. Ahogy később visszaemlékeztek: „Egyszerűen befeketítettek minket, ránk kenték, hogy tizenhét-tizennyolc évesen fasiszták vagyunk. Idézést kaptunk a rendszert bíráló szövegeink miatt, és a nevünk ellen is kifogást emeltek. Mit képzelünk, terror van Keleten? Meg kellett változtatnunk.” 

Az együttes ellen izgatás vádjával indult eljárás, s a kezdetben csak jó heccnek induló ügy komolyra fordult. Az énekes Demeter János – fiatal kora miatt – felfüggesztett börtönbüntetést, a többiek rendőri figyelmeztetést kaptak. Következmény: az énekes egy visszaplombált kamionban hamarosan távozott az országból, a zenekar pedig sokáig csak álnéven tudott fellépni. De elkerülték a CPg tagjainak sorsát. Sőt, nevük már 1984-ben országosan ismertté vált, amikor a balatonszemesi rocktáborban demófelvételeket készítettek. Kazettáikat ettől kezdve másolták tömegesen. Zenéjüket hallva Bódy Gábor, aki a magyar új hullámról tervezett filmet, a VHK, a Bizottság és az Ápolók mellett az Aurora szerepeltetését is tervbe vette, de halála miatt ez a film nem készült el.

A zenekar amúgy 1982-ben még Terror East néven alapította Vigi (Víg László, gitár), Galacs (Pozsgay János, basszusgitár) és Polyák (Polyák Attila, dob). Első énekesüket, Dayert (Demeter János) dalszövegeiért 1984-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a többiek megúszták rendőrségi figyelmeztetéssel. A balatonszemesi rocktáborban már Aurora Cirkálóként új énekesnőjükkel, a mohikánfrizurás Krisztával (Bótor Krisztina) léptek fel, és az ott készült felvételeik kazettáról kazettára másolva terjedtek. Felfigyelt rájuk Bódy Gábor is, de a világhírű rendező 1985-ös halála meghiúsította az esetleges együttműködést.

Kriszta kiválása után Aurora néven trióban folytatták tovább, a továbbiakban Vigi énekelt. 1988-ban egy bécsi stúdióban több dalt rögzítettek, ami odakint EP-ként, idehaza Aurora 88 címmel kazettán jelent meg. Aztán egy évvel később a Viszlát Iván című debütáló LP-jükkel (melynek borítóján Cicciolina integet az orosz tankoknak) valósággal taroltak: több mint 20 ezer példányt adtak el belőle, ami az ő műfajukban több mint siker.

Időközben zenéjük egyre profibb, ezzel párhuzamosan egyre visszafogottabb és színtelenebb lett. Az 1992-es Előre kurvák, gengszterek ismét erősebb anyag, az ezt követő Feltámadás (1993) és a Wizóval közös album, a Mindhalálig punk (1994) viszont megint puhább, legalábbis egykori önmagukhoz képest. 1995-ben Polyákot Blinker váltotta fel a dobok mögött, már vele készült a következő albumuk, mely már erősen elbillent a rock, illetve a metál felé. A kilencvenes évek második felében – műfajukban szokatlan módon – egy trombitással (Qka) bővült még alkalmaként a csapat. Az Aurora az új évezredben változatlanul aktív, évente 60-70 koncertet ad. Az alapító Víg László „Vigi” (gitár, ének) mellett Goreczky Szabolcs (trombita, basszusgitár, vokál) és Víg Norbert (dob) játszik benne.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 96–97.

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János