Előadó

Aranyakkord

A Quimby tagjaitól nem szokatlan, hogy anyazenekarukon kívül is csillogtassák zenészi, dalszerzői képességeiket: Balanyi Szilárd immár két évtizede készít szólólemezeket, Varga Livius és Gerdesits Ferenc pedig A Kutya Vacsorája néven hozott létre saját formációt. A mellékprojektek a sorát gazdagítja 2018 óta Kiss Tibor „hobbizenekara” az Aranyakkord is, amelyet a nagymúltú alterock együttes frontembere a Quimby Soroksári úti próbatermének kanapéján gitározgatva hozott létre Vastag Gáborral, aki „civilben” A Kutya Vacsorájában gitározik és több Quimby-lemez producere is volt.

Első közös nótájuk, az Üzenet van spontán született meg az Üzenet nincs című Quimby-szám „folytatásaként”, majd újabb dalokat írtak és számos korábbi, lemezre nem került Kiss Tibor-szerzeményt is a saját képükre formáltak. Filozofikus, elgondolkodtató, alterock és country motívumokkal színezett, puritán hangszerelésű számaikat improvizatív koncerteken mutatták be a nagyközönségnek, zenéltek Lajkó Félixszel és DJ Bootsie-val, sőt az Egyesült Államokba is többször eljutottak.

A később Gábor Andor ütőhangszeressel trióvá bővült formáció eddigi egyetlen nagylemeze a 2019-ben mindössze másfél nap alatt rögzített Dalok a bolhapiacról című live session album, mely egy képzeletbeli színházi előadáshoz íródott és egy werkjelenetekkel színezett, zenés kisfilm kíséretében látott napvilágot. Az elképzelt darabból később Pál Kálmán rendezett valóságos, táncszínházzal és élő koncerttel vegyes összeművészeti előadást, amelyet 2022 májusában mutattak be a Művészetek Palotájában a Győri Balett és a Karzat Színház művészeinek közreműködésével.

2023-ban kiadtak egy dalt, A Himnusz után szabadon címmel. A 2024 márciusában megrendezésre került Budapesti Színházak Éjszakája rendezvény hivatalos dalát az Aranyakkord - színészekkel kiegészülve - készítette el. Ez egy régebbi számuk, Az én Budapestem egy újabb változata.

CsO, HZ



Forrás:

  • Az én Budapestem a Budapesti Színházak Éjszakája hivatalos dala, Az én Budapestem, 2023-12-06
Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó