Előadó

Antonia Vai

Az Antonia Vai néven ismert énekes-dalszerző, Morvai Antónia (1988. április 24, Stockholm) magyar emigránsok lányaként született Svédországban. Gyerekkora a zene és a rajz bűvöletében telt, és bár kamaszkora óta komponált dalait döntően angolul írta és úgy is énekelte, 2013-ban úgy döntött, Budapestre költözik, és itt próbál szerencsét.

Ekkor már kiadott két, digitális letöltés formátumban elérhető albumot (Lovers And Prophets, 2012, Dirt From When The Earth Was Flat, 2012), nem sokkal később pedig jött az első fizikai folkos, soulos, akusztikus CD-kiadványa (Stories After Bedtime, 2014), melyen az alapvetően gazdagon ritmizált, költői dalaiban gyönyörűen egyensúlyoz a melankólia és a dinamizmus határán. Ekkoriban Budapesten élő külföldi zenészekből alakult zenekarával, az Antonia Vai Banddel közösen turnézott a Quimbyvel, az A38 Hajó visszatérő vendége lett, megfordult az MR2 Akusztik műsorában, 2015 júniusában pedig a Művészetek Palotájában adott teltházas koncertet.

„Antonia Vai jó példa arra, mennyit tud adni a közönségnek ez a szövegközpontú, személyességre építő, nálunk Cseh Tamás óta fájón hiányzó singer-songwriter-kultúra, a téttel bíró, naplószerű, lírai dalok”, írta ekkoriban az Est.hu a fiatal énekes-dalszerzőről, aki időközben Saiiddal (Akkezdet Phiai) készített dalt (Remember How), mely a 2016 februárjában kiadott Tightrope EP-on is hallható volt.

A következő egy évben Antonia alapvetően a világot járta, ennek eredménye a 2017 októberében az A38 Hajón bemutatott Ritual. Ez a világzenébe mártott altepop album stilárisan minden addigi munkáinál vegyesebb, rajta a dark tango Love Song For An Ex-től a flamenco/R&B Warrior Soul-on át a titokzatos pop-ballada The Witch-ig terjed a skála.

Morvai Antónia 2019 őszén Dél-Franciaországba, fél évre rá New York-ba vonult vissza alkotni, ennek egyik terméke a 2020 áprilisában publikált, sötétebb tónusú, elektronikabb hangzású Ghost, amit nyáron a Kali’s Song követett. 2023-ban újabb dalokat készített és jelentetett meg: Where The Bluebirds Fly, Those Wolves, Your Sadness Lives Here.

2019-ben új zenei projektbe fogott egy Budapesten élő német-etióp származású DJ-lánnyal, Tareminával. A duó neve Shambalesa. Ezenkívül tagja a A LILITH'S RIB elnevezésű elektronikus női triónak. A felállás: Antonia Vai (ének, dalszöveg). DJ Patajana és Zahár Fanni (fuvola). Antonia 2020 óta a MiaFemme című magyar podcast társalapítója és egyik háziasszonya. A kéthetente jelentkező műsor mottója: “Girltalk tabuk nélkül”.

JBSz, HZ

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok