Előadó

Angyalok

A pályáját a Sárgaingesekben dobosként és énekesként kezdő Vági László később áttérve a gitározásra, húszévesen megalapította az Angyalok-at, mely a hatvanas-hetvenes évek fordulóján állítólag az első vidéki együttes, amely – többek közt az Omega, a Syrius és a Bergendy mellett – fellépett a budapesti E-Klubban. Az együttes korai felállásában Vági mellett a később a közéleti dalok egyik emblematikus előadójává vált Dinnyés József basszusgitározott, Márta János gitározott és Lukács Péter dobolt. Miként Vági 2017-ben emlékezett: „Az Ifjúsági Parkban is megfordultunk. Paál Istvánt, a Szegedi Egyetemi Színpad rendezőjét és barátomat kértem meg, hogy legyen az együttes menedzsere. Levittem a pincébe, ahol gyakoroltunk, ő meg lehozta ezt a Veress Miklós nevű, dekadens lelkületű költő-barátját – meghallgatták a számainkat, aztán pedig mindketten besegítettek. Az első újságíró-beatet egyébként én írtam nem sokkal később Veress Miklóssal Anna Frank naplója címmel, mielőtt még Dinnyés elment volna »Bob Dinnyésnek«. A szöveg megjelent versként a Tiszatáj-ban, és a Pajtás újságban is, kottával.”

Az Angyalok bluesos, rhythm and bluesos keretei azonban Vági elég hamar szűknek érezte, főként miután ismét hangszert váltott (előbb fuvolára, később szaxofonra), és ezzel együtt idővel a beatzenétől egészen a free jazzig jutott el. 1971-ben az Angyalok aranydiplomás lett a Salgótarjáni Országos Amatőr Könnyűzenei Fesztiválon (ekkor már a zenekar tagja volt a később az Eastben remeklő Móczán Péter basszusgitáros és Király István dobos), majd a társaság Vági Jazz Quintet néven az 1972-es Ki mit tud?-on jazzkategóriában második helyezést ért el, 1973-ban pedig a pályafutását szintén az Eastben folytató Varga János gitáros is csatlakozott hozzá. 1974-ben és 1975-ben Lengyelországban turnéztak, és az SBB-vel történt találkozás hatására határozta el Móczán és Varga, hogy új zenekart (East) alapít, melyhez nem sokkal később Király is csatlakozott. Vági László pedig új társakkal végképp az avantgárd jazz felé fordulva folytatta. Az Angyalok közben három főre fogyatkozva a Hatkéz nevet vette fel, s főleg Cream és Jimi Hendrix adaptációkat játszottak.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 326–327.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok