Előadó

Amoeba

Az improvizatív jazz, a funk és a hiphop között mozgó Amoeba zenekart a korábban a Fixi4 nevű formációban is együtt játszó Sabák Péter énekes-basszusgitáros, Sági Viktor gitáros és Boros Levente dobos alapította 2010-ben.

Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a billentyűs Bognár Szabolcs, és már vele rögzítették a debütáló nagylemezt (Keep The Funk Alive, 2015), amelyen olyan előadók is közreműködtek, mint az amerikai Illspokinn, a francia John Milk, a ghánai M3nsa, az angol Call Me Unique, illetve Sena és Berger Dalma. Az album megjelenését egy különleges reklámkampány előzte meg: az együttes tizenegy teaser videót adott ki, amelyekben többek között a Punnany Massif, Szendrői Csaba, Busa Pista és Sena beszélnek arról, hogy mit jelent számukra az Amoeba. A lemez megjelenése után nem sokkal kilépő és külföldre költöző Bognár Szabolcs helyére mindjárt ketten érkeztek: a billentyűs Molnár Bence a Jazzbois zenekarból hozta magával Czirják Tamás dobost is, így vált ötfőssé az Amoeba.

„Lazítani szerettünk volna a túlgondolt dalszerkezeteken, és közelebb akartuk hozni az Amoeba eklektikáját az egyszerűbb, táncolható, négynegyedes zenei világhoz.” – nyilatkozta az újabb albummal kapcsolatban (/ˈdɪskəʊ/, 2021) Sabák Péter a kultura.hu-nak. Majd hozzátette: „Amit most csinálunk, az diszkó, mondjuk ki bátran. Meg azt, hogy egyáltalán nem ciki a diszkó!” Oly annyira nem, hogy ezzel a lemezzel 2022-ben Fonogram-díjas lett az Amoeba, Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma kategóriában nyertek.

Az Amoeba rendszeresen lép fel a Trafóban az Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjének kísérőzenekaraként. Emellett szerepeltek a Dalfutár 2021-es évadjában. Közben Czirják Tamás dobos kilépett a zenekarból. 2023 elején adták ki az Amoeba x tzapa című EP-t. Az ezen hallható dalokat együtt készítették az underground körökben hiphop-producerként ismert tzapával. 2023 végén a Hetedik Magyar Klipszemlén a Sincinnati című klipjük (rendező: Sabák Péter) a legjobb sztori kategóriában nyerte el az első díjat.

BB, HZ

Forrás:

  • Szexi klubozás és délutánig tartó afterek – Itt az Amoeba új bulianimációja!, Recorder, 2024-01-16
Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea