Előadó

Ambrus Kyri

Az 1960-as évek egyik népszerű táncdalénekese volt.

1961. május elsején a felvonulóknak énekelt, majd az ORI Zenés esti randevú című esztrádműsorában szerepelt. Itt figyelnek fel a gimnazista lányra (akit tehetsége okán sokan a magyar Rita Pavoneként emlegettek), és tagja lett a Magyar Rádió könnyűzenei stúdiójának. Rendszeresen fellépett ORI-műsorokban, sorra készültek vele a rádió- és lemezfelvételek (Nem híres dzsesszénekes, Ilyen a twist, Elment a papa, mama, Ma éjjel, Miért vársz?). Az első magyar tizenéves táncdalénekesként gyakran szerepelt hazai és külföldi fesztiválokon. Körülbelül negyven kislemeze és számos rádiófelvétele van. Több külföldi sláger feldolgozását (Taka Taka, Ne szóljon meg senki, Fehér házikó, Nem tudok nálad nélkül élni) énekelte.

1972-ig minden Táncdalfesztivál-on indult, 1967-ben Fenyvesi Gabival megosztott harmadik lett a Nappalok és éjszakák című dalával. 

A hetvenes években visszavonult a színpadtól, bár 1982-ben szerepelt Tarr Béla Panelkapcsolat című filmjében, ahol saját magát alakította. Ennek sikere és a felerősödő nosztalgiahullám hatására 1983-ban dalai nagylemezen is megjelentek.

Közel  két évtizeden át, 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol főleg popzene műsorokat (Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra, Könnyűzenei koktél) vezetett.

JBsz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 108–109.

Frissítve: 2023-3 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János