Előadó

Akela

A dzsungel könyve vezérfarkasának nevét viselő metálzenekar 1990-ben alakult. Klasszikus felállása: Katona László (ének), Pavelka Gyula (gitár), Györki István (gitár), Pálvölgyi László (basszusgitár), Ratkai Miklós (dob). Egyszerű, durva, direkt hatású power/thrash metált játszottak. Első lemezüket (A fenevad) 1992-ben jelentette meg a Hungaroton. Aztán jött a Farkastörvények, majd az első önálló turné, nagy közönségsikerrel, a záróbuli pedig a nagycirkuszbeli botránnyal végződött (a nézők szétbontották a berendezést és a vezetőség lekapcsolta az áramot).

1994 februárjában a Felvonulási téren egy alkalmi cirkuszsátorban tartották első Farkasfarsangjukat, ennek esszenciája hallható a harmadik albumukon. Az ekkor megjelent új stúdióalbumon (A félelem születése) viszont már csalódást okozott a rajongóknak. Ötödik születésnapjukat új kiadóval (Warner-Magneoton) és egy új, lendületes albummal (Fekete bárány) ünnepelték. Az 1995-ös év egyetlen nagy Akela koncertjét szeptemberben a Kerepesi úti Ügető-pályán tartották – metál sztárvendégekkel és a rájuk jellemző showelemekkel (iszapfürdő, tűznyelés).

A következő két album (Fővárosi Emberkert, 1996; Fájdalomcsillapító, 1997) már a hanyatlás jeleit mutatta, hamarosan a Falka is bomlásnak indult, és 1998 májusában el is búcsúztak a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Aztán 2002. február 23-án tartottak egy újabb bulit, majd újrakezdték, egyben visszatértek a tradicionális thrash metalhoz. A 2007-es újabb leállásig három nagylemezt (Forr a dalom, 2004), Fejetlenség, 2006, Fattyúdal, 2007) készítettek. 2009 óta pedig újraaktivizálták magukat.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 189.

 

Kapcsolat:

http://akela.hu

https://www.facebook.com/AkelaJungleBook/?locale=hu_HU

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok