Előadó

Ábáse

Bognár Szabolcs (SoulClap Budapest, Amoeba, The Mabon Dawud Republic, Los Orangutanes) producer-zeneszersző-billentyűs szólóprojektje 2018-ban kezdődött. (Bognár amúgy 2016-ban Szabi néven már kiadott egy kislemezt, az Elevate-et.) A jazz, a hiphop, és az afrobeat műfaji határain lavírozó produkcióról Bognár azt meséli: “Az Àbásét egy joruba szótárból néztem ki, együttműködést jelent. Azért joruba, mert ezzel a kultúrával találkoztam, és ez volt rám a legnagyobb hatással Brazíliában, ahol fél évet töltöttem. Ez a szó fontos, hiszen minden, amit zeneileg csinálok, az az együttműködésről szól, ezért is szerettem volna megváltoztatni a nevet. Fura lenne Szabiként a színpadra állni, amikor mindenképp zenekarral szeretnék játszani.”

A bemutatkozó single (Skeme Goes All City) anyagát Zahár Fannival (fuvola), Heilig Tamással (basszusgitár) és Czirják Tamással (dobok) vette fel. 2019-ben Bognár Szabolcs Berlinbe költözött. Mint mindig, az elkövetkező dalokban is hangsúlyos szerepet kapott különböző kultúrából származó előadókkal való együttműködés, így például az Align című dalon a nigériai énekessel Wayne Snow-val szerepel. 2020-ban  a brazíl zeneszerzőnek Pedro dos Santos-nak állított emléket Sorongo című dalával: „Pedro dos Santos Krishnanda című lemeze, egyedi hangzása és technikája nagy hatással volt a zenémre. Egy egész EP-t tervezek készíteni a tiszteletére, de egyelőre csak ez a szám volt kész, ezért kifejezetten örültem, amikor londoni barátom, Reuben James, a Groove School Show rádióműsor szerkesztője felkért, hogy szerepeljek a frissen indult Groove School Records nevű kiadójának első lemezén" 

Az afrikai és latin zenék iránti rajongása, valamint a Brazíliában eltöltött fél év hűen tükröződik debütáló nagylemezén, (Laroyê) melyen számos brazil és más nemzetiségű vendégelőadó szerepel.

BBB

 

https://www.facebook.com/abasemusic

https://www.instagram.com/abase_music/

Frissítve: 2023-2 , Bagossy-Biró Barbara